Chutná velmi dobře, záleží jakou mouku použijete. Já dávám Předměřickou žitnou tmavou chlebovou a ta chutná jako chlebík, co máme doma rádi. Při příštím pečení se pokusím nafotit více. Tady je recept - chleba bez hnětení.
Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme:
-3 hrnky hladké mouky (hrnek obyč. cca 250ml, mouka obyč., v případě tmavé chlebové, špaldové atd. chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí)
-1 lžička sušeného droždí
-1,5 lžičky soli
-1 lžička drceného kmínu
-Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky…
Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody ( raději hustší, líp se s ním pak dál pracuje).
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme 8 - 12 hodin kynout v teple.
Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2-4 cm tlustou.
Necháme 15 min. odpočívat.
Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“.
Necháme 30 min. zakryté utěrkou odpočívat.
Poté ještě dalších 30 min., ale to už si zapneme
troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou.
Přendáme do horkého pekáčku.( Já dávám na pečící papír, je to jistota :)) Můžeme zase nahoru něčím posypat.
Pečeme 30 min. při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15 min.
ó, tak to vypadá dobře, vyzkouším! :)
OdpovědětVymazatTak ať se podaří!
VymazatZdravim, já dělám domácí hleba s žitným kváskem. Váš chléb má nádhernou zlatou barvu. Dyk za typ.
OdpovědětVymazat