pátek 9. listopadu 2012

Chléb

Chutná velmi dobře, záleží jakou mouku použijete. Já dávám Předměřickou žitnou tmavou chlebovou a ta chutná jako chlebík, co máme doma rádi. Při příštím pečení se pokusím nafotit více. Tady je recept - chleba bez hnětení.


Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme
 -3 hrnky hladké mouky (hrnek obyč. cca 250ml, mouka obyč., v případě tmavé chlebové, špaldové atd. chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí) 
-1 lžička sušeného droždí 
-1,5 lžičky soli 
-1 lžička drceného kmínu 
-Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky… 


Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody ( raději hustší, líp se s ním pak dál pracuje). 
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme 8 - 12 hodin kynout v teple.


Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2-4 cm tlustou. 
Necháme 15 min. odpočívat.

Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“. 
Necháme 30 min. zakryté utěrkou odpočívat. 

Poté ještě dalších 30 min., ale to už si zapneme 
troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou. 
Přendáme do horkého pekáčku.( Já dávám na pečící papír, je to jistota :)) Můžeme zase nahoru něčím posypat. 
Pečeme 30 min. při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15 min. 





3 komentáře:

  1. ó, tak to vypadá dobře, vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravim, já dělám domácí hleba s žitným kváskem. Váš chléb má nádhernou zlatou barvu. Dyk za typ.

    OdpovědětVymazat