Tis
Recept je původem údajně z Polska, chuťově je podobný medovníku. I když je o něco pracnější a náročnější na prostor (musí se nechat vychladit 3 pláty těsta), je velice dobrý.
Suroviny na těsto:
60dkg hl. mouky
20 dkg cukru
15 dkg másla
2 vejce
3 lžíce medu
1/2 prášku do pečiva
1/2 lžíce jedlé sody
Postup:
Cukr, máslo, vejce, med ušleháme, přidáme mouku a na vále zpracujeme. Zpracované těsto rozdělíme a rozvážíme na 3 stejné díly, ty vyválíme na velikost plechu ( plech dnem vzhůru) a pečeme do růžova.
Krém:
2 hrnky mléka (1 hrnek asi 1/4l)
5 lžic krupičky dětské
Toto uvaříme jako krupici, bude však hodně hustá, necháme vychladnout.
Utřeme :1/4 másla
2 žloutky
25 dkg cukru + 1 vanilk. cukr
do tohoto základu přidáváme po troškách vychladlou krupici.
Tímto krémem potřeme pláty upečeného těsta, nahoru dáme marmeládu a polevu.
Kakaová poleva: 2 lžíce cukru, 1 lžíce kakaa, kousek másla, trochu vody - ušlehat
Citronová poleva: 2 lžíce cukru, trochu bílku, šťávu z 1/2 citronu-ušlehat
Kakaovou rozetřeme na marmeládu, citronovou nakapeme na kakaovou
Tis je lepší na druhý den, vše se krásně spojí a provlhčí.
Rozvážit 3 stejné díly těsta |
Příprava pečícího papíru |
Rozválení těsta |
Upečené pláty těsta
Žádné komentáře:
Okomentovat