koření rozdrtím nejprve v hmoždíři, pak ho ještě pomelu v malém mlýnku
(mám jeden jen na takové koření)
RECEPT
500 g hladké mouky (příště musím zkusit nějakou zdravější, nejlépe bezlepkovou verzi 😋)120 g cukru
150 g medu (3 lžíce)
100 g másla
1 prášek do peč.
2 vajíčka
Koření:
5 hřebíčků
10 ks nového koření
1/2 lžičky skořice
1 badyán
zázvor
pepř
kakao
Těsto nechávám odležet, klidně i týden
Peču na 175°C 8 - 10 minut, spíš méně, jinak jsou perníky hodně tvrdé.
Nepotírám ničím, líbí se mi ta matná barva.
Poleva:
na 1 bílek 150 g cukru (záleží na velikosti vejce)
pár kapek citrónové šťávy
Cukr aspoň 2 x projedu sítem, bílek protlačím silonovou ponožkou (nebo silonkou - punčochou). Šlehat. Hustota tak akorát - aby nestékala, ale ani nebyla moc tuhá (hustá - přidat citrón, řídká - cukr). Zdobím mikrotenovým sáčkem - naplním, pak udělám co nejmenší dírku - střihnu ostrýma nůžkama. Neumím úplně jemnou tenkou čárku, kdysi jsem to zkoušela, ale nešlo mi to, tak to je tak, jak se to podaří.
Včerejší Na plovárně - moc hezké vyprávění scénaristy a režiséra Ivana Passera.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1093836883-na-plovarne/216522160100027-na-plovarne-s-ivanem-passerem/
Perníčky jsou moc povedené Blani. Přeji ti krásné svátky.
OdpovědětVymazat